Na de uitvaart

Na de begrafenis of crematie

De as

Na de crematie kan de as niet meteen mee naar huis genomen worden. Volgens de wet moet het crematorium de as een maand bewaren. Daarna kunt u zelf bepalen wat u met de as wilt doen.

De as kunt u uitstrooien op een plek die iets voor u betekent. U kunt de as bij elkaar houden in een urn en bewaren, op een begraafplaats of ergens thuis. Er zijn veel aanbieders van urnen of andere kunstobjecten waar de as in bewaard kan worden. Van een deel van de as kunt u een sieraad laten maken, zodat u de as dagelijks bij u kunt dragen. Er is heel veel mogelijk, er zijn maar weinig regels voor wat wel en niet kan.

Diverse bijzondere urnen zijn te vinden op de website van 1001 lichtjes.
Mooie houten urnen met een bijzonder verhaal vind je op de website van Ret-urn.
Een bijzondere manier om de as te verstrooien is per heliumballon. De laatste vlucht organiseert dit. Deze ballonnen geven geen milieuschade.
As kan ook gebruikt worden om een boom of stuik te laten groeien, bijvoorbeeld via de Bios Urn.

Een grafmonument

Sommige begraafplaatsen hebben regels met betrekking tot het grafmonument en de beplanting. Dit kan te maken hebben met de sfeer die ze op de begraafplaats willen creëren. Op natuurbegraafplaatsen willen ze het natuurlandschap niet verstoren en dat het graf een eenheid blijft vormen met de natuur. Vraag gerust van tevoren hoe dat op de betreffende begraafplaats geregeld is.

In verband met het inklinken van de grond kan het enkele maanden duren voor het monument geplaatst wordt. Tot die tijd kunt u gebruik maken van een tijdelijke grafmarkering. Iets dat u zelf meeneemt of gemaakt hebt kan heel mooi zijn, of gewoon een simpele naamplaat. Sommige steenhouwers leveren gratis een tijdelijke grafmarkering bij aankoop van het uiteindelijke grafmonument.

Diverse bijzondere grafmonumenten zijn te vinden op de website van 1001 lichtjesMemento-gedenkbeelden en Glazen nest voor mooie glazen objecten als glazen vlinders.