Blog

Het UMC herdenkt

ter beschikking aan de wetenschap - het UMC herdenkt - SENS uitvaarten Utrecht
Afgelopen zaterdagochtend herdacht het UMC hen die hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap hebben gesteld.
In het UMC werden een flink aantal bezoekers naar een collegezaal begeleid. Er waren een aantal toespraken, er was muziek van het blokfluitensemble Sarabande, er werden twee gedichten voorgelezen en er werden er 94 namen genoemd.

De sprekers gaven uitleg en vooral inzicht in hoe belangrijk het voor het onderwijs en wetenschap is om de lichamen te mogen “gebruiken” en hoe dankbaar men daarvoor is. Een student geneeskunde vertelde over het ontzag en respect en schroom dat aanwezig is wanneer je voor de eerste keer naar de snijzaal gaat.

herdenkingsmonument

Na het programma verlieten we de zaal, kregen we een witte roos en liepen we in een stoet naar het monument. Ik dacht dat we naar buiten zouden gaan. ter beschikking aan de wetenschap - het UMC herdenkt - SENS uitvaarten UtrechtMaar het monument is een herdenkingsplaquette in de ‘herdenkingsgang’ naast het stiltecentrum. Daar hangt de plaquette aan de muur en in een soort glazen kistje staat het boek met alle namen van die tot nu toe hun lichaam ter beschikking hadden gesteld.

Op een tafel stonden een aantal vazen en daarin kon iedereen zijn bloem in doen. Het werd zowaar een kleine bloemenzee daar in die gang.

Daarna liepen we naar een plek waar met koffie, thee en cake je kon napraten. Met elkaar en met de studenten, docenten en andere medewerkers van het UMC.

trots

Het indrukwekkendste vond ik toch het voorlezen van de namen. Een aantal studenten wisselenden elkaar af en steeds werd er na een twintigtal namen een waxinelichtje aangestoken.

En dan hoor je opeens de naam van de persoon voor wie je komt.

Mijn hoofd schoot vol herinneringen, maar vooral voelde ik trots. Onze intellectuele en po√ętische dierbare heeft nu op een persoonlijke manier haar steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van onderwijs en wetenschap.

Dat er ook ruimte was voor gedichten in de herdenking zou ze zeker hebben gewaardeerd.

ter beschikking stellen aan de wetenschap - lichaamsdonatie info

Wilt u zelf uw lichaam ter beschikking stellen?

Veel mensen vinden het een mooi idee om het eigen lichaam na overlijden ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Zo wordt er na hun dood nog iets nuttigs mee gedaan. Het zijn er zelfs zoveel dat niet altijd alle lichamen geaccepteerd worden. In Utrecht bij het UMC worden weer nieuwe inschrijvingen geaccepteerd. Voor meer informatie over wat dat betekent en hoe dat aan te pakken vindt u op de website over lichaamsdonatie.