Blog

Eenzame uitvaart

ruben van goghEens in de zoveel tijd is er een eenzame uitvaart. Iemand is eenzaam gestorven, heeft geen familie en vrienden, of in de korte tijd die er ligt tussen overlijden en uitvaart is het niet gelukt deze naasten te vinden.
Omdat elk mens recht heeft op een afscheid, omdat elk mensenleven het waard is gezien en geëerd te worden, wordt ervoor gezorgd dat niemand werkelijk alleen is als zijn of haar lichaam de grond in gaat. Een dergelijke uitvaart is altijd een begrafenis, tenzij men van de overledene zelf een schrijven heeft gevonden dat zijn of haar wens anders is. Mochten er later toch nog mensen komen die de overledene gekend hebben en afscheid willen nemen, dan is een graf daarvoor gepaster dan een urn met as, is de gedachte. Bij zo’n eenzame uitvaart een dichter uitgenodigd.

Deze maakt speciaal voor deze ene mens een gedicht ter afscheid, wat hij uitspreekt bij het graf. Het maakt me haast een beetje jaloers: ik wil óók een gedicht speciaal voor mij!

Vandaag vond ik dit verhaal op internet: http://www.duic.nl/nieuws/58343/utrecht-verzorgt-uitvaart-voor-overleden-baby/
Het bericht dateert uit eind 2013, maar ik kwam er pas vandaag langs. Een pijnlijk verhaal, en een prachtig gedicht van Ruben van Gogh. Een mooi voorbeeld van de waarde van een dergelijk afscheid, hoe weinig mensen er ook bij zijn.