Blog

Geniet van het leven

bijzondere uitvaart - SENS uitvaarten UtrechtAls uitvaartbegeleider werk je veel in het nu. Maar zo nu en dan gaan de gedachten terug naar een bijzondere uitvaart. Zo sta ik nu even stil bij een intense week die we met een familie hebben beleefd. Heel veel herinneringen aan die periode en hoe we als SENS de familie bij het afscheid hebben begeleid, komen opeens als een film weer naar boven.

Het is nu bijna twee jaar geleden dat Martin overleed. Omringd door zijn ouders, vriendin, broer en zus stierf hij na een veel bewogen ziekteproces.
Zo herinner ik me hoe goed het voelde voor de familie dat we ervoor konden zorgen dat Martin die avond “thuis” bij zijn ouders kon worden opgebaard. Hoe liefdevol zijn vriendin hielp bij de laatste verzorging. Hoe we met elkaar een kaart hebben gemaakt waar het motto van Martin: “Disfruta de la Vida” (Geniet van het leven) van af spoot. Een kanjer van een kerel stond daar op de voorkant van de kaart, zo mooi, maar zo onwerkelijk dat hij er niet meer was.

Met de familie en vele vrienden hebben we, in alle rust en in kleine stapjes, de uitvaart voorbereid. De invulling werd langzamerhand steeds duidelijker en met elkaar groeiden we toe naar die bijzondere dag.

Behalve de familie zorgden de vrienden van Martin voor vele ontroerende momenten. Van de Club van 11 waren er nog 10 stoere binken over. Zij vonden de moed en kracht om de kist met hun vriend schouderend de kerk in te dragen.

Door de verhalen van de sprekers en de vele foto’s en muziek werd het kleurrijke leven van Martin en het verdriet van iedereen voelbaar. De ontlading volgde snel: er klonk een overweldigend applaus. Voor Martin.

 

bijzondere uitvaart - SENS uitvaarten Utrecht

 

Ook de beelden van de wandelstoet met de loopkoets naar de begraafplaats komen terug. Omringd door zijn vrienden, bloemen en gevolgd door veel mensen vormden we een lange slinger door het park. Met veel eer en liefde is hij begraven in het graf dat door zijn tien vrienden en vriendin is betaald, geadopteerd, zoals zij het noemen.

 

bijzondere uitvaart - SENS uitvaarten Utrecht

 

Zijn ouders hebben een grafmonument laten maken dat alle facetten van Martin en hoe hij het leven leefde weerspiegelt. Een monument voor de vele herinneringen aan Martin, ontroerend en troostend tegelijk. De vader van Martin liet ons weten dat hij tijdens een bezoek aan het graf van Martin gevraagd werd om mee te doen aan het programma ‘Ik mis je’ van de EO. De uitzending hiervan was een jaar geleden, net een jaar en een dag na het overlijden van Martin.

Ik ga weer kijken, steek een kaarsje aan en denk terug aan die intense week, waardoor we nu op een bijzondere manier verbonden zijn aan deze familie en het motto Disfruta de la Vida.

bijzonder uitvaart - SENS uitvaarten Utrecht

 

Het gesprek met Hans Bouwmans is, in de aflevering van 8 april 2017, te zien na 19 minuten.

6 april 2018 – Simone