Bij overlijden

Wat te doen bij overlijden?

Als een dierbare is overleden kunt u rustig de tijd nemen. Het is niet nodig om meteen van alles te regelen. Als het rust geeft kunt u ons direct bellen, maar dat kan gerust ook nog na enige tijd. Blijf gerust even bij de overledene zitten, neem afscheid, neem uw tijd.

Vervolgens moet er eerst een arts naar de overledene kijken.  U kunt daarvoor  de huisarts bellen. Bij overlijden in een ziekenhuis of verzorgingshuis is er meestal een arts ter plaatse. De arts zorgt voor de officiële papieren.

Daarna kunt u ons bellen. Wij zijn altijd bereikbaar, ook in de nacht. Aan de telefoon vragen we alvast naar enkele persoonlijke gegevens, wat er is gebeurd en of er wensen zijn met betrekking tot de laatste verzorging. Misschien is ook al bekend wat de wensen zijn voor de eerstkomende dagen: blijft de overledene thuis of wilt u hem of haar naar een andere locatie brengen?

Verzorging en opbaring

Daarna komen we, als dat gewenst is, zo snel mogelijk naar u toe. In de tussentijd hoeft u niets te doen. U kunt de tijd nemen om rustig bij uw dierbare te zijn of op uw eigen manier afscheid te nemen.

We vragen altijd of u wilt helpen bij de laatste verzorging. Dit kan zijn het uitzoeken van kleding, het helpen wassen, aankleden of de ruimte van opbaren sfeervol inrichten. Of er eenvoudigweg bij zijn als wij verzorgen.

Na de verzorging en het aankleden kunnen we bedenken waar en hoe we de overledene een plekje geven de komende tijd, thuis, in een uitvaartcentrum, of misschien nog anders. Meer over de periode tussen overlijden en uitvaart vertellen wij op onze pagina over uitvaartbegeleiding.