Uitvaart via livestream, hoe wij verschil maken

De afgelopen periode maakten we uitgebreid kennis met de livestream tijdens uitvaarten. Inmiddels lijkt de online uitvaart bijna een vast onderdeel geworden van het afscheid. Maar kan dat eigenlijk wel, goed afscheid nemen als je er niet live bij bent? Wij doen in elk geval ons uiterste best. Hieronder vertellen we hoe we het verschil maken bij een uitvaart via livestream.

Eenvoudige link en toegangscode

Voor een internetuitzending wordt een unieke code aangemaakt, dus ook voor de afscheidsbijeenkomst van jouw dierbare. Die codes zijn niet altijd even gemakkelijk te lezen. Een foutje is zo gemaakt als je als wachtwoord ‘Afscheid4KZn3B88I’ moet intoetsen. Daarom zorgen we voor een eenvoudig webadres, en plaatsen daar de link. Je hoeft alleen maar te klikken, en dan kom je automatisch bij de livestream voor het afscheid waar je voor bent uitgenodigd.

Kleine moeite, een telefonische inloghulp

Hoewel we het inloggen voor de uitvaart via livestream zo gemakkelijk mogelijk hebben gemaakt, kan het altijd zijn dat iets niet helemaal lukt. Daarom zit bij de start van de afscheidsbijeenkomst een van ons klaar om digitale bezoekers telefonisch bij te staan. Als het nodig is, helpen we om de link te checken of u te helpen met het geluid harder te zetten. Zodat iedereen afscheid kan nemen op afstand. En dan weten wij ook meteen zeker dat alles goed werkt!

Maak van de livestream een videorapportage 

Naast een eenvoudige registratie van de bijeenkomst, kun je ook kiezen voor een uitgebreidere videoreportage. Doordat er met professioneel beeld- en geluidsapparatuur wordt gewerkt, is de kwaliteit beter dan van een webcam. Beelden kunnen mooi in elkaar overvloeien, en er wordt gebruik gemaakt van verschillende camerastandpunten, dichtbij en veraf. Soms gaat de camera nog mee naar buiten voor de uitgeleide, filmt het vertrekken van de rouwwagen, of gaat mee naar de ceremonie bij het graf. Voor de mensen die thuis de afscheidsbijeenkomst bijwonen, voelt het zo nog meer alsof ze er echt bij zijn. En je hebt een prachtig videoverslag om later terug te kunnen kijken.

Verbinding maken met de mensen thuis

Afscheid nemen op afstand is al lastig genoeg. We vinden het belangrijk om iedereen, dus ook de mensen thuis, met elkaar te verbinden, door hen expliciet welkom te heten en te benoemen aan het einde van de bijeenkomst. Sommige mensen vinden het fijn om zich ook voor de livestream netjes aan te kleden, een foto van de overledene neer te zetten, of een glas klaarzetten om nog één keer te proosten op het leven van. Soms nodigen we de mensen thuis uit om samen een moment stil te zijn, of juist iets te zeggen, te proosten, een dansje te doen, of een kaars aan te steken. Voor de directe naasten in de zaal is het troostend om te weten dat jullie erbij zijn, al is het op afstand. 

Tip: Maak een afspraak om na te praten

Samen rouwen helpt. We besteden altijd aandacht aan het einde van de livestream. Zodat de mensen thuis een enigszins zachte landing maken. Maar toch. Ritueelbegeleider Josephine Aerts deed een klein onderzoek naar afscheid nemen op afstand en zij kwam erachter dat het niet kunnen napraten na de uitvaart, het grootste gemis is. Kijk dus of het mogelijk is om na te praten met vrienden of collega’s. Even met een paar mensen tijdens de koffie of een goeie borrel verhalen delen over de overledene, kan helpen om je verbonden te voelen in het afscheid. Wij broeden op manieren om dit technisch te faciliteren, maar tot die tijd: ontmoet elkaar via teams, of zoom, of skype, en sluit samen af.

Hebben we een belangrijke tip gemist, of wil je meer weten? Laat het ons vooral even weten!

Meer over afscheid nemen in Coronatijd, download dan deze tips van het Netwerk Uitvaartvernieuwers

 

foto header: Arthur Ike van AR Video in actie. (foto: Arenda Oomen) 
foto onder: Livestream van een uitvaart. (foto: SENS, geplaatst met toestemming nabestaanden)