Een afscheid is een kunstwerk

Een afscheid vormgeven is als het maken van een kunstwerk.

Als wij binnenkomen bij nabestaanden hebben we alleen nog een blanco papier. We luisteren naar de mensen en soms geven we hun het onbeschreven vel. We wisselen ideeën uit, doen suggesties, en schetsen zo met elkaar de eerste grove contouren van wat het moet worden. In de dagen erna worden de lijnen duidelijker, er wordt kleur aan toegevoegd en er komen steeds meer details op papier. 

Tijdens de dag van de uitvaart wordt het kunstwerk afgemaakt. De sfeer van de locatie, de gasten die erbij zijn, de woorden die gesproken worden, de muziek die klinkt, het dragen van de overledene, het leggen van bloemen, het aansteken van kaarsen, het liedje dat gezongen wordt, de tranen en de lach; alle elementen samen vormen het definitieve kunstwerk. Dat kunstwerk draag je daarna mee in je hart. Iets waar je op terug kunt kijken, waar je met elkaar nog eens over kunt praten, en waarvan je kunt zeggen: onze dierbare zou het prachtig hebben gevonden.

Samen maken we dat afscheid, en elk afscheid is een uniek en eigen kunstwerk. 

Daarom wilden we in plaats van foto's, veel illustraties op onze website. Illustraties die veel aan de verbeelding over laten. En een suggestie geven van hoe het afscheid er uit zou kunnen zien.  Niet het kant en klare product, maar vooral het proces. Zelfgemaakt, ieder op zijn of haar eigen wijze.

Deze illustratie was de eerste die Maartje Kuiper ons liet zien. We waren meteen enthousiast. Een simpel beeld vol betekenis en emotie, zonder zwaar te worden. Daarna leverde Maartke een kleine database aan illustraties af, en Blik maakte er een prachtige heldere website van. 

Wil je meer zien van het werk van Maartje? Ze illustreert boeken, bijvoorbeeld de jeugdboeken van Enne Koens, of het bijzondere Poëzie hardop. En nog veel meer. Neem een kijkje op haar website en laat je verrassen door haar heldere en vrolijke, beetje collage-achtige stijl: www.maartjekuiper.nl 

Wij zijn trots!

(foto: Annelien Nijland, illustraties: Maartje Kuiper)