Blog

Graszoden geven koelte

hemel-bed-uitvaartkisten-graszoden-150x150Iemand die is overleden is er niet meer. Maar nog een beetje wel, lijkt het, hij ligt er immers nog. Het leven is er uit, maar je ziet nog zijn of haar lichaam, gelaatstrekken, alsof hij of zij er gewoon nog is. Om langzaam te wennen aan het idee dat hij of zij er echt niet meer is, worden overledenen opgebaard, in huis, in een rouwcentrum, of in appartementjes waar je 24 uur per dag naar toe kan, om bij je dierbare te kunnen zijn, voordat het deksel definitief dichtgaat.

Maar een lichaam dat geen leven meer in zich heeft, blijft niet zomaar goed. Dat lichaam moet gekoeld worden. (Het kan ook anders, met een lichte balseming, maar daarover later misschien meer.) Meestal ligt een overledene op bed of in een kist met een koeling onder het lichaam. Dat werkt goed, alleen het oogt minder charmant, en het geluid van de koeling is ook niet zo aangenaam.

Maar er zijn alternatieven. Die natuurlijker ogen, klinken en ruiken.
Graszoden onder de kist. Die moet je twee keer per dag nat sproeien, dat geeft voldoende natuurlijke koeling af. Het is niet zo koel als de koelplaat, die ongeveer koelkast temperatuur is, maar in veel gevallen lijkt het voldoende.

Kijk eens op http://hemel-bed.nl/opbaring/ of http://www.ruimtevoorrituelen.nl/artikel-koeling-met-graszoden of http://www.charonuitvaartbegeleiding.nl/natuurlijk-opbaren-op-graszoden/