Blog

Thuisopbaring met lichte balseming: een helende week

thuisopbaring met lichte balseming SENS uitvaarten Utrecht

Moeder overleed, toch nog onverwachts, in het revalidatiecentrum. De week ervoor had ze nog verzucht dat ze zo graag naar huis zou willen. En die wens wilde de familie graag inwilligen, ook al kon het niet meer bij leven. De oplossing werd een thuisopbaring met lichte balseming.

De kinderen waren een beetje huiverig om haar naar huis te halen. Nu moeder dood is, hoe is het dan om haar lichaam in huis te hebben? Maar Vader was heel stellig: het was haar wens geweest, dus ze moest naar huis. En zo brachten we haar thuis, waar ze opgebaard zou worden in de huiskamer, met uitzicht op de tuin. Na een dag of twee zou ze dan naar het uitvaartcentrum gaan, waar een condoleance zou plaatsvinden voor vrienden en familie.

Koeling of lichte balseming?

Bij een thuisopbaring is het mogelijk om te kiezen voor lichte balseming. Lichte balseming, of thanatopraxie, is een alternatief voor een koeling, en over het algemeen blijft het lichaam van de overledene iets langer goed en komt de eigen kleur een beetje terug. Een nadeel is wel, dat er eerst een flinke ingreep moet plaatsvinden. Het bloed in een lichaam wordt vervangen door een conserverende stof. Alles afwegend, koos de familie voor deze optie.

Uitzicht op de tuin

En zo lag Moeder dus thuis, in de wilgentenen mand die Meneer voor haar had uitgezocht. In hun huiskamer, met uitzicht op haar geliefde tuin. Zonder koude koeling of storend gezoem. Ze zag er rustig uit. Meneer zat uren naast haar. Nog even iets vertellen. Haar hand aaien. Een beetje vaseline op de lippen of wat crème op haar gezicht. Nog bijna net zo verliefd als zestig jaar geleden, en zoals ze hun hele leven gebleven waren. Het was zo fijn en aangenaam om haar thuis te hebben, zeiden ze. Het voelde zo natuurlijk dat ze daar was.

Voorzichtig opperde ik: zouden jullie haar niet thuis willen houden tot de uitvaart? Ze hóeft niet naar het uitvaartcentrum. De familie was even stil. Ze hadden er helemaal niet bij stilgestaan dat dat ook nog mogelijk was. En ze waren meteen om. Moeder bleef thuis.

Naasten die daar behoefte aan hadden hebben daar afscheid van haar genomen. En op de dag van de uitvaart verliet zij uit hun midden haar eigen plek thuis.

Helend

Tijdens het nagesprek vertelt de familie hoe dankbaar ze zijn voor hoe die week gelopen is. Het was helend en troostend voor hen om de hele week Moeder thuis te hebben en om haar uit hun midden te kunnen laten vertrekken. Het heeft hen echt geholpen om goed afscheid te nemen.

Meer weten?

Als dit verhaal vragen bij je oproept, over thuisopbaring met een lichte balseming, of over thanatopraxie in het algemeen, of gewoon over hoe dat straks allemaal ooit moet, aarzel niet om contact op te nemen. We helpen je graag om geïnformeerde keuzes te maken, die bij jou en bij jouw naasten passen.

Meer informatie over thanatopraxie vind je op deze website.

thuisopbaring met lichte balseming SENS uitvaarten Utrecht

(De foto’s van de thuis-tuin-opbaring zijn van een andere uitvaart dan die uit het verhaal. Verhaal en foto’s zijn met toestemming van nabestaanden geplaatst.)

Nazorg bij SENS – Even voorstellen: Anouk Vonk

Nazorg bij SENS uitvaarten - Anouk Vonk Nunazorg

“Ik had een moeilijk moment. Toen dacht ik ineens – ik kan Anouk bellen! Dus ik greep naar het telefoonnummer dat ik had gekregen. En het was heel fijn om haar stem te horen en mijn hart te luchten bij iemand die goed kan luisteren.”

Deze reactie kregen we van een nabestaande over de nazorg van Anouk Vonk. Anouk helpt ons bij de nazorg voor nabestaanden na de uitvaart. Normaal gesproken belt zij ongeveer 6 tot 8 weken na de uitvaart, maar je kan haar dus ook zelf bellen. Als je vastloopt, behoefte hebt aan een luisterend oor, of gewoon iets wilt navragen over het afwikkelen van de nalatenschap.

Anouk stelt zich voor

“Ruim twee jaar geleden ben ik met Meta en Simone in contact gekomen en ben ik met hen gaan samenwerken. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik er op een zelfde wijze voor mensen ben als zij: met oprechte aandacht voor wat er is en nodig is. Iets wat ik mijn dierbaren ook toe zou wensen bij mijn uitvaart.

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op mensen af. Ik bel ze daarom enige tijd na de uitvaart. En dan ben ik er voor mensen. Ik geef ze de gelegenheid het verhaal nog eens te vertellen. Dat geeft zicht op het eigen unieke rouwproces. Maar mensen kunnen ook terecht voor praktische vragen of vragen over financiële, spirituele of sociale dingen. “Welke instanties moet ik allemaal van het overlijden op de hoogte stellen,” of “ik zou graag weer eens samen met iemand willen wandelen.” In dit soort gevallen biedt de site van U-centraal, https://www.u-centraal.nl/ vaak uitkomst of bijvoorbeeld Stichting TrösT, https://www.trost.nl/.

Aangelijnd blijven

Soms loop ik een tijdje met mensen op: “Fijn dat je nog even aangelijnd blijft, dat geeft mij weer de gelegenheid om een en ander voor mezelf op een rijtje te zetten”. Ik heb ook wel eens haptonomie aangeraden. Dat kan mensen helpen meer bewust te worden van hun emoties en gevoelens. Belangrijkste is dat het maatwerk is, elk mens is uniek. Daarom is oprecht aandacht geven, luisteren, de tijd nemen en samen kijken wat nodig is om rust en ruimte te geven om verder te gaan, heel belangrijk. Ik ben dankbaar dat ik er voor mensen kan zijn.

Sinds een aantal jaar verleen ik de nazorg en hulp bij verlies van een dierbare via Nunazorg. Ik ben opgeleid tot HR-adviseur en heb in zowel de hotellerie, bij de gemeente als in de zorg gewerkt. Daarnaast heb ik een coach- en uitvaartopleiding afgerond. Het begeleiden van mensen loopt als een rode draad door mijn leven.

Guusje

Samen met mijn man woon ik in Zeist en hebben we twee kinderen. Sinds kort is daar hond Guusje bijgekomen en ik vind het heerlijk dagelijks in het bos uit te waaien en mijn hoofd leeg te maken. Zo kan ik er weer voor anderen zijn!”

Meer weten over hoe wij onze nazorg vormgeven? Neem gerust contact met ons op, we vertellen er graag meer over.

Uitvaart via livestream: vijf manieren waarop wij het verschil maken

Uitvaart via livestream, vijf manieren waarop wij het verschil maken. SENS uitvaarten Utrecht

De afgelopen periode maakten we uitgebreid kennis met de livestream tijdens uitvaarten. Inmiddels lijkt het bijna een vast onderdeel geworden van een uitvaart. Maar kan dat eigenlijk wel, goed afscheid nemen als je er niet live bij bent? Wij doen in elk geval ons uiterste best. We zetten vijf manieren waarop we het verschil maken bij een uitvaart via livestream op een rij.

De eerste: Eenvoudige link en toegangscode

Voor een internetuitzending wordt een unieke code aangemaakt, dus ook voor de afscheidsbijeenkomst van jouw dierbare. Die codes zijn niet altijd even gemakkelijk te lezen. Een foutje is zo gemaakt als je als wachtwoord ‘Afscheid4KZn3B88I’ moet intoetsen. Daarom zorgen we voor een eenvoudig webadres, en plaatsen daar de link. Je hoeft alleen maar te klikken, en dan kom je automatisch bij de livestream voor het afscheid waar je voor bent uitgenodigd.

De tweede: Kleine moeite, een telefonische inloghulp

Hoewel we het inloggen voor de uitvaart via livestream zo gemakkelijk mogelijk hebben gemaakt, kan het altijd zijn dat iets niet helemaal lukt. Daarom zit bij de start van de afscheidsbijeenkomst een van ons klaar om digitale bezoekers telefonisch bij te staan. Als het nodig is, helpen we om de link te checken of u te helpen met het geluid harder te zetten. Zodat iedereen afscheid kan nemen op afstand. En dan weten wij ook meteen zeker dat alles goed werkt!

De derde: Nog mooier? Maak van de livestream een videorapportage 

Naast een eenvoudige registratie van de bijeenkomst, kun je ook kiezen voor een uitgebreidere videoreportage. Doordat er met professioneel beeld- en geluidsapparatuur wordt gewerkt, is de kwaliteit beter dan van een webcam. Beelden kunnen mooi in elkaar overvloeien, en er wordt gebruik gemaakt van verschillende camerastandpunten, dichtbij en veraf. Soms gaat de camera nog mee naar buiten voor de uitgeleide, filmt het vertrekken van de rouwwagen, of gaat mee naar de ceremonie bij het graf. Voor de mensen die thuis de afscheidsbijeenkomst bijwonen, voelt het zo nog meer alsof ze er echt bij zijn. En je hebt een prachtig videoverslag om later terug te kunnen kijken.

De vierde: Verbinding maken

Afscheid nemen op afstand is al lastig genoeg. We vinden het belangrijk om iedereen, dus ook de mensen thuis, met elkaar te verbinden, door hen expliciet welkom te heten en te benoemen aan het einde van de bijeenkomst. Sommige mensen vinden het fijn om zich ook voor de livestream netjes aan te kleden, een foto van de overledene neer te zetten, of een glas klaarzetten om nog één keer te proosten op het leven van. Soms nodigen we de mensen thuis uit om samen een moment stil te zijn, of juist iets te zeggen, te proosten, een dansje te doen, of een kaars aan te steken. Voor de directe naasten in de zaal is het troostend om te weten dat jullie erbij zijn, al is het op afstand. 

De vijfde: Maak een afspraak om na te praten

Samen rouwen helpt. We besteden altijd aandacht aan het einde van de livestream. Zodat de mensen thuis een enigszins zachte landing maken. Maar toch. Ritueelbegeleider Josephine Aerts deed een klein onderzoek naar afscheid nemen op afstand en zij kwam erachter dat het niet kunnen napraten na de uitvaart, het grootste gemis is. Kijk dus of het mogelijk is om na te praten met vrienden of collega’s. Even met een paar mensen tijdens de koffie of een goeie borrel verhalen delen over de overledene, kan helpen om je verbonden te voelen in het afscheid. Wij broeden op manieren om dit technisch te faciliteren, maar tot die tijd: ontmoet elkaar via teams, of zoom, of skype, en sluit samen af.

5 manieren waarop wij het verschil maken bij een uitvaart via livestream. Hebben we een belangrijke tip gemist, of is er behoefte om even te overleggen? Laat het ons vooral even weten!

Als u meer wilt lezen over afscheid nemen in Coronatijd, download dan deze tips van het Netwerk Uitvaartvernieuwers

Muzikale herdenkingsbijeenkomst Liedje voor een dierbare 2019

Op zondag 3 november was het eerste jubileum van onze muzikale herdenkingsbijeenkomst Liedje voor een dierbare. Voor de vijfde keer waren we te gast in Molen de Ster.

Dit jaar mochten we meer dan 70 bezoekers ontvangen, en waren er 18 liedjes voor overleden dierbaren aangevraagd. Ze werden bijna allemaal live uitgevoerd door zanger en muzikant Bart van de Lisdonk en zangeres Floor Stappers. Een bijzonder optreden werd verzorgd door een nabestaande die zelf voor haar overleden man een liedje zong.

Tijdens de pauze en na afloop was er de digitale jukebox om nog extra binnengekomen verzoeknummers te laten klinken. Met een glas glühwijn of warme chocolademelk was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen.

Uit de reacties van het gastenboek blijkt hoe muziek direct de weg naar het hart weet te vinden:

“Het was weer een enorm mooie, ontroerende en fijn muzikale middag. Dank je wel Floor en Bart voor de práchtige versie van People get ready voor mijn lieve vriendin Marianne! Ik kijk nu al uit naar volgend jaar. Warme omhelzing.”
Francien

“Wat een mooie, ontroerende en waardevolle middag. Prachtige liedjes, prachtig gezongen en gespeeld. Dank. “
Door

Dit jaar vindt de muzikale herdenkingsbijeenkomst Liedje voor een dierbare plaats op 1 november 2020. Wil je er ook bij zijn en een liedje aanvragen? Dat kan, live of via een livestream. Meer informatie

5 redenen om voor een natuurbegrafenis te kiezen

Natuurbegraafplaats Hillig Meer - Gefilterd zonlicht in De Boskapel SENS uitvaarten Utrecht

De charme van begraven worden in de natuur spreekt mensen aan. De laatste jaren kiezen daarom steeds meer mensen voor een natuurbegrafenis. Maar waarom eigenlijk? We laten de 5 belangrijkste overwegingen zien.

Hoewel cremeren steeds vaker de voorkeur heeft boven begraven, stijgt het aantal mensen dat kiest voor een natuurbegrafenis elk jaar. Waren er in 2013 ongeveer 250 natuurbegrafenissen, in 2019 steeg dit naar ongeveer 1.500 (Bron: Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB)). Hoewel dit nog steeds een klein aandeel van het totaal is, kiezen toch steeds meer mensen voor een begrafenis in de natuur. Maar wat houdt een natuurbegrafenis precies in?

Wat is een natuurbegrafenis ?

Een natuurbegraafplaats ligt vaak in een natuurgebied en altijd in een natuurlijke omgeving,  zoals bijvoorbeeld in bossen of in heidegebied. Je wordt als het ware begraven in de natuur. Er worden geen grafstenen of andere markeringen met beplanting bij het graf geplaatst, waardoor het landschap behouden blijft. De natuurbegraafplaats ziet er dus meer uit als natuurgebied dan als begraafplaats.

Het graf is terug te vinden met behulp van gps-coördinaten. De overledene wordt begraven zonder materialen die schadelijk zijn voor het milieu. Natuurbegraafplaatsen zijn meestal vrij toegankelijk. Dat betekent dat iedereen er kan wandelen.

Waarom kiezen mensen voor natuurbegraven?

Waarom kiezen voor een natuurbegrafenis? Verschillende mensen hebben er hun eigen redenen voor.

Behoud van natuurgebied

Onder de mensen die kiezen voor een natuurbegrafenis zitten veel natuurliefhebbers die het belangrijk vinden dat natuurgebieden beschermd worden. Natuurbegraven is een manier om een natuurgebied te behouden. Sommige natuurbegraafplaatsen werken bijvoorbeeld samen met of zijn eigendom van Natuurmonumenten of organisaties als het Utrechts Landschap.

Een eigen plek voor ‘altijd’

Gedenkteken Heidepol natuurbegrafenis SENS uitvaarten Utrecht

Met natuurbegraven wordt het lichaam van een overledene blijvend teruggegeven aan de natuur en aarde. Bij een begrafenis op een gewone begraafplaats wordt een graf uitgegeven voor bepaalde tijd. Na een aantal jaren moeten de nabestaanden de grafrechten verlengen of wordt het graf geruimd. Voor sommige mensen is dat een naar idee. De plek van een natuurgraf is voor altijd. Op een natuurbegraafplaats kun je zelf een plek uitkiezen en veel mensen doen dat al voor ze overlijden.

Duurzame keuze

Een natuurbegrafenis is een duurzame keuze, voor wie duurzaamheid bij leven belangrijk vindt, en dit ook een rol speelt na de dood. Bij een natuurbegrafenis worden alleen materialen gebruikt die niet schadelijk zijn voor de bodem en de dieren en planten die er leven. De overledene wordt begraven in een kist, mand of wade, maar soms plaatsen mensen ook een urn met as van een dierbare in het graf.

Al het materiaal is van natuurlijk afbreekbaar materiaal, ook bijvoorbeeld de kleding die de overledene aanheeft.

Buiten afscheid nemen

Boskapel Heidepol natuurbegrafenis SENS uitvaarten Utrecht

Bij een natuurbegrafenis is de afscheidsbijeenkomst vaak buiten. Bij een gewone begrafenis of crematie vindt het afscheid juist meestal binnen plaats, bijvoorbeeld in een kerk of aula. Het geeft een gevoel van vrijheid  en de natuur wordt er meer bij betrokken. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld zitten op boomstronken, kunnen ze zelf muziek maken en een wandeling te maken door het natuurgebied. Ze horen het geluid van vogels en voelen de wind door het haar.

In deze tijden van corona kan een natuurbegrafenis een mooi alternatief zijn. Je kunt buiten afscheid nemen en afstand tot elkaar bewaren is makkelijker.

Minder zorg voor nabestaanden

Op een natuurgraf mogen geen grafmonumenten geplaatst worden. Meestal kan er wel een kei of een houtschijf op het graf gelegd worden. Er hoeft dus geen grafmonument gemaakt te worden, het graf hoeft niet onderhouden te worden en er hoeft niet betaald te worden voor een verlenging van de grafrechten. Op die manier hebben de nabestaanden geen zorgen over het graf. Of de totale kosten uiteindelijk lager liggen is afhankelijk van vele keuzes, maar natuurbegraven is zeker niet altijd de duurdere keuze.

Denkt  u erover na te kiezen voor een natuurbegrafenis? Wij denken graag mee. Neem gerust contact op. Meer informatie over natuurbegraven is onder andere te vinden bij de branchevereniging van natuurbegraafplaatsen: www.brana.nu

Een waardevolle uitvaart in tijden van corona

Corona uitvaart condoleren SENS uitvaarten

De wereld staat op zijn kop door het coronavirus. Het virus heeft een grote impact op ons leven. Maar ook op het afscheid nemen van een dierbare. Hoe zorg je ondanks corona voor een uitvaart waar je met een goed gevoel op terugkijkt? Wij leggen uit wat er verandert en welke alternatieven er zijn. 

Door corona is alles opeens anders. Hoe we met elkaar omgaan, waar we wel en niet meer mogen komen en met hoeveel mensen we ergens tegelijk kunnen zijn. Dit heeft ook impact wanneer een dierbare overlijdt. We kunnen ons voorstellen dat het voor extra druk en stress zorgt. Opeens kan de uitvaart van een dierbare niet meer plaatsvinden op de manier die je in andere omstandigheden graag had gewild. Je moet al zoveel regelen en nu komt er nog meer bij om aan te denken. 

Afspraken rondom corona en uitvaart

Ook voor uitvaarten gelden aangescherpte maateregelen: 

  • Zo min mogelijk mensen in een ruimte met een maximum van 50, afscheid in kleine kring
  • Alleen nazit wanneer je op dezelfde locatie blijft 
  • Geen handen schudden, zoenen of omhelzen 
  • 1,5 meter afstand van elkaar houden 
  • Niet gaan bij verkoudheid of andere griepklachten 

De gangbare uitvaartlocaties blijven gewoon open, maar de horecamogelijkheden zijn beperkter of niet beschikbaar. Dit kunnen wij voor je navragen en samen zoeken naar alternatieven. 

Wat is er wel mogelijk tijdens de uitvaart? 

Graag kijken we samen naar de verschillende mogelijkheden om mensen toch goed afscheid te laten nemen. Misschien is het een mogelijkheid niet gelijktijdig afscheid te nemen of kan een afscheidsceremonie live gestreamd worden. Wat ook kan is samenkomen in de buitenlucht of een erehaag vormen voor de rouwstoet, alles met gepaste afstand.

Corona Utrecht condoleren SENS uitvaarten

Medeleven betonen en herinneringen delen kunnen een belangrijke steun en troost zijn voor naasten. Nu we elkaar niet meer kunnen omhelzen of de hand schudden, zoeken we naar andere manieren. Via een website online condoleren, foto’s, filmpjes en herinneringen delen kan een mooi alternatief zijn. Misschien is samenkomen via een soort conferencecall wel een mogelijkheid? En in plaats van handen schudden of een omhelzing kunnen bezoekers bijvoorbeeld een hand op hun hart leggen als teken van medeleven. 

En natuurlijk is het altijd mogelijk om het afscheid nu in kleine kring te houden en op een later moment een herdenking voor de rest van de belangstellenden te organiseren. 

Komt de uitvaartondernemer nog langs? 

Wij komen nog gewoon langs bij mensen die geen coronaverschijnselen vertonen. We houden dan de nodige afstand, zoals iedereen dat nu bij elkaar doet. Zit je als nabestaande in thuisisolatie of quarantaine, dan kunnen wij helaas niet langskomen. We verzinnen dan een andere oplossing om toch op een persoonlijke manier te overleggen over de uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan bellen of videobellen. We geven nabestaanden zoveel mogelijk tijd en ruimte om afscheid te nemen. Want dat is in deze tijd net zo belangrijk als anders. Samen kijken we wat mogelijk is. 

Verzorging en opbaren

Als een overleden dierbare verzorgd is, kun je hem of haar in principe gewoon aanraken.  Net als anders is het belangrijk om je handen genoeg te wassen. Het opbaren van een dierbare kan nog steeds. Dat kan zowel thuis als in het uitvaartcentrum. De kist kan open of dicht, net wat jij als nabestaande het prettigst vindt. 

Tips en meedenken

Corona uitvaart Vormgeven en voorgaan

Meer mooie tips voor het betrekken van de niet aanwezigen bij de uitvaart vind je in het blog ritueelbegeleiding in coronatijd van Indra van den Berg. Ook op de website van het Netwerk Uitvaarvernieuwers zijn mooie tips te vinden.

Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden die er zijn. Want ook in deze tijden, of misschien wel juist in deze tijden, willen we jou en je dierbare een waardevol en mooi afscheid geven. Samen kijken we naar jouw wensen en hoe we daar in deze omstandigheden vorm aan kunnen geven. Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten.

Met lieve groet van je uitvaartmevrouw

SENS uitvaarten-boek Nellie Lobbezoo Je geld of je leven, uitdagingen bij een ongeneeslijke ziekte

Lieve Nellie,

Vandaag denk ik aan jou.
Vandaag zou je 60 jaar zijn geworden. Maar aan je door jezelf gemaakte levenskoord wordt dit jaar geen lintje meer geknoopt. 
Vandaag komen je dochters, familie en misschien ook wat vrienden bijeen om je te herdenken. Het zal een samenkomst zijn met tranen, maar ook met lach. Er zullen herinneringen worden opgehaald aan eerdere verjaardagen en er zal teruggekeken worden naar jouw afscheid. 
Vandaag vraag ik me af welke kleur en materiaal je voor het lintje van het afgelopen jaar zou hebben gekozen.

Vandaag lees ik je boek Je geld of je leven.  
Vandaag leer ik een strijdvaardige Nellie kennen. Een vrouw die weloverwogen keuzes maakt en haar ervaringen met de medische wereld en de gevolgen daarvan voor zichzelf en voor haar dochters treffend weet te verwoorden.

Uitvaartmevrouw

Vandaag lees ik ook over mezelf. Je noemde me “de uitvaartmevrouw”. Dat wist ik al, want ja, ik was je uitvaartmevrouw en begeleidde je dochters bij het afscheid nemen van jou. 
Vandaag lees ik dat je het aandurfde om over je uitvaart na te denken door het te zien als een creatie. Samen zaten we aan tafel met thee en je uitvaartblikje. Samen creëren bleek de sleutel om elkaar te kunnen vertrouwen en zo kon jij de stap maken om je dochters bij dit proces te betrekken.

Trots

Vandaag had ik je graag willen vertellen dat je trots op ze zou zijn geweest. Ze hebben alle stappen bewust gezet. Steeds werd er teruggekeken naar hoe jij als regisseur de aanwijzingen hebt gegeven. En steeds werd er samen afgewogen wat voor hun dan het belangrijkste was.
Je jongste en je oudste zijn ondergedompeld geweest in het verdriet van het afscheid nemen. Ze hebben de kracht gevonden om met de ingrediënten uit je uitvaartblikje het afscheid vorm te geven. Met de flair, humor en eigenzinnigheid die je wel zou herkennen.
Maar ja, je was natuurlijk allang vreselijk trots op ze. 

Uitzwaaien

Vandaag herinner ik me hoe je ons toezwaaide. Of zal ik zeggen uitzwaaide? Ik denk terug aan het filmpje van de boekpresentatie die we hebben laten zien tijdens je afscheid. We zagen je gulle lach, je opluchting dat het boek er was, je blijdschap en dankbaarheid dat iedereen erbij was. Je genoot. En zo genoot ook iedereen van jou. Zo kunnen we je blijven herinneren. 

Vandaag lees ik je boek ik één adem uit. Een boek waarvan ik hoop dat het ook anderen weet te inspireren om je eigen koers te varen en je intuïtie te volgen.

“Enjoy life, whatever the circumstances.”

Met lieve groet van je uitvaartmevrouw Simone

Boek Je Geld of je Leven bestellen?

Je Geld of je Leven is geschreven door Nellie Lobbezoo en haar dochter Violet Oosterwijk. Het boek is te bestellen via de uitgeverij Betere Boeken.
Bekijk het inkijkexemplaar.

Liedje voor een dierbare 2018

Op een mooie herfstdag was er een jaar geleden weer een editie van Liedje voor een dierbare.

In een goed gevulde Molen de Ster kwamen nabestaanden luisteren naar hun aangevraagde verzoeknummers om zo hun overleden dierbaren te herdenken. 

Deze editie werd opgeluisterd door leden van het koor DIVVA, dat speciaal voor een overleden dierbaar koorlid heeft gezongen. En de zanggroep Twelve zong prachtig a capella het ingediende verzoekje van een naaste.

De meeste liedjes werden live gespeeld door zanger en gitarist Bart van de Lisdonk en zangeres Rosa Balrak.

Liedje voor een dierbare 2018

In de pauze en na afloop klonk er de digitale juke-box en was er gelegenheid om na te praten en Anouk Vonk van Nunazorg te ontmoeten.

Enkele reacties van het publiek in het gastenboek:

 “Wat een mooie uitvoering van jullie! Twelve! Elke noot, elke zin helemaal uitgewerkt! Het raakte zo diep en toch zo aangenaam. Dank jullie allemaal.”

 “Wat een mooie muziek, rake teksten en troostrijke omgeving”.

Eenzame uitvaart – culturele zondag

Als er niemand anders naar een uitvaart komt, wordt een dichter van het Utrechts Stadsdichtersgilde uitgenodigd om een gedicht te schrijven en voor te dragen. Een gebruik die ervoor zorgt dat niemand ongemerkt en zonder aandacht ter aarde besteld wordt.

SENS uitvaarten Eenzame uitvaarten Utrecht Culturele Zondag Go West

Op de Culturele Zondag van 14 april 2019 nodigde SENS de dichters uit om over de Eenzame Uitvaarten te vertellen en hun gedichten voor te dragen. We zaten in de sfeervolle binnentuin van de Dominicuskerk in Oog in Al. We luisterden naar de verhalen en gedichten van Nanne Nauta en Ruben van Gogh.

Adam Warrak

Adam Warrak SENS uitvaarten Eenzame uitvaarten Culturele Zondag Go West

De gedichten werden afgewisseld met muziek. Adam Warrak vertelde en zong over zijn jeugdvriend uit Syrië die bij een bombardement is omgekomen. We hebben genoten van zijn muziek. Magische momenten als zijn stem zich vermengde met het gebeier van de klokken van de kerk.

Een impressie van de middag:

Dichtbundel

Speciaal voor deze gelegenheid maakte SENS ism het Utrechts Stadsdichtersgilde en de Culturele Zondag een kleine gedichtenbundel voor de liefhebber: De schatkaart van je leven eindigt altijd bij een kruis.

Ook een dichtbundel ontvangen?

Wil je ook een bundel met gedichten van de Eenzame Uitvaarten in Utrecht? Stuur een mail naar email hidden; JavaScript is required met je adresgegevens en we sturen een bundel naar je toe.

Met dank aan de Culturele Zondag en Utrecht Marketing; Ruben van Gogh en Nanne Nauta van het Utrechts Stadsdichtersgilde; Adam Warrak; helpers Nel de Kam, Rosa Düren en Elmar Düren, techniek Harry Janssen en Bart van de Lisdonk.

Foto’s Milvia Luijendijk