Blog

Digitale Nazorg in actie (deel 2)

champagne van SENS uitvaarten voor Digitale NazorgOnze harde schijf was gecrasht, en volgens mensen die het zouden moeten kunnen weten ‘beyond repair’ (zie ook eerder blogbericht). Onze hoop was gevestigd op de mensen van Digitale Nazorg.

Digitale Nazorg heeft een unieke dienstverlening, die steeds belangrijker zal worden. Digitale bestanden van overledenen worden weer toegankelijk voor nabestaanden. Dierbaar materiaal zoals foto’s, filmpjes, muziek, maar ook informatie die belangrijk kan zijn voor de afwikkeling van de nalatenschap. Digitale bestanden waar je niet bij kan, bijvoorbeeld vanwege een wachtwoord dat alleen gekend werd door de overledene. Of, veel ingewikkelder, op een laptop die na een ongeluk een tijdje in het water gelegen heeft. Sander van der Meer, forensisch ICT specialist, timmert hard aan de weg met zijn bedrijf. En hij claimt dat hij in heel veel gevallen data nog ongeschonden van een schijf kan halen.

Toen onze harde schijf, met waardevol filmmateriaal van de 1001-lichtjes fair afgelopen zomer, crashte besloten we de proef op de som te nemen. Eerlijk gezegd hadden we er zelf best een hard hoofd in. Want iedereen die er verstand van heeft had ons al gezegd dat er weinig aan te doen viel.

Maar het wonder geschiede! Op een avond belde Sander op en zei de magische woorden: “Ik heb goed nieuws. Het was niet eenvoudig, maar 99,98% van de data van jullie harde schijf hebben we terug kunnen halen. Wanneer zal ik het komen langsbrengen?”

De volgende dag hadden we het schijfje in huis, hebben we het filmmateriaal bekeken, en hebben we Sander naar huis gestuurd met een zeer verdiende fles champagne. Wat een held!

Overigens is morgen de uitreiking van de Afscheidsprijs van Yarden, de prijs voor meest innovatieve dienst in de uitvaart. Digitale Nazorg zit bij de genomineerden, en terecht. Want die prijs moeten ze winnen als het aan ons ligt. Ze hebben ‘m in ieder geval dik verdiend.